Catalunya

Solidaritat amb els treballadors dels servei de recollida de residus i neteja de Salt

By 27/12/2021 junio 10th, 2022 No Comments

 

Per a sorpresa de ningú els atacs del Capital al món del treball no s’aturen ni al Nadal. L’enèsima prova la trobem a Salt, un municipi del Gironès on els treballadors del servei de recollida de residus sòlids urbans i neteja viària han convocat una vaga per a lluitar per un nou conveni.

La plantilla d’escombriaires de Salt va iniciar el passat 25 de desembre una vaga indefinida i una acampada sostinguda davant la seu de l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), amb totes les dificultats que això comporta en aquesta època de l’any. Denuncien la manca de camions suficients, la congelació del seu conveni des de fa un any, l’absència d’un pla de riscos laborals, la negació de la lliure assistència a la mútua i fins i tot la presència d’una plaga de rates descontrolada a les deixalleries que amenaça la seva seguretat i la salubritat de la ciutadania saltenca. Els treballadors reclamen millores salarials i de les seves condicions laborals, que es vegin reflectides en un nou conveni col·lectiu, i que cessin d’immediat les constants vulneracions dels seus drets col·lectius, incloent-ne el dret a vaga el de vaga i la llibertat d’associació. Durant la vaga els treballadors estan obligats a recollir els residus orgànics i els contenidors de rebuig cada 48 hores així com la recollida del 50% dels residus dels envasos i del cartró i el 33% de la deixalleria. De forma similar al que vam veure a Figueres el passat setembre de 2021 en el transcurs del conflicte a Ecoserveis, l’empresa utilitza la pandèmia, i també les dates festives, com a excusa per exigir uns serveis mínims superiors als estipulats habitualment boicotejant el dret a vaga de la plantilla, amb el vistiplau de l’administració. A més a més, el president del comitè d’empresa denuncia que la concessionària i el consistori estan negociant una pròrroga que congelaria els salaris dos anys més, la qual cosa implicaria una pèrdua de poder adquisitiu de més del 5% com a conseqüència de l’increment de la carestia de la vida el que implica, en definitiva, un descens dels salaris reals. No conformes amb mantenir a la plantilla en aquesta deplorable situació i tancar-se en banda a negociar cap de les seves legítimes reivindicacions, l’empresa sotmet als membres del comitè de vaga i a la resta de treballadors a constants amenaces de sancions i acomiadaments.

Tot plegat té lloc amb el silenci còmplice i la connivència (expressada en forma de suport tàcit a l’empresa) de l’Ajuntament de Salt (ERC) i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. Des del Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC) i els Col·lectius de Joves Comunistes (CJC) volem fer expressa la nostra solidaritat  i suport a la plantilla en lluita i denunciem rotundament els atacs de l’empresa i la complicitat de l’administració. Per a la classe obrera l’any conclourà com es va iniciar, lluitant, i encoratgem a participar en la manifestació convocada per aquest dijous 30 de desembre. Està clar que les envestides de la patronal i dels seus gestors polítics, del color que siguin, contra els drets laborals i socials de la classe obrera no descansen ni tan sols en aquestes dates, la lluita de classes no s’atura.

Davant d’aquesta situació, en un moment a on hem assistit a la darrera traïció del govern de coalició socialdemòcrata que ha apuntalat els aspectes claus de les reformes laborals del 2012 i del 2010, només ens queda confiar en les nostres forces reivindicant la independència polític-ideològica de la nostra classe; seguir entrellaçant les diverses lluites obreres, particulars i generals, en totes les seves dimensions, cridant a l’organització i la presa de posicionaments en la lluita de classes fins les darreres conseqüències, fins a acabar amb l’explotació i amb els explotadors.

Aixequem alta la bandera vermella en cada centre de treball, símbol de lluita contra cada agressió, símbol de lluita contra el capitalisme contemporani.

Fins a la victòria final.

Col·lectiu de Joves Comunistes de les Comarques Gironines