CatalunyaTerritorios

El XX ple del Comitè Nacional traça les prioritats a l’actual conjuntura política

By 13/12/2021 junio 10th, 2022 No Comments

El XX ple del Comitè Nacional es va reunir el passat diumenge 28 d’novembre per traçar les prioritats de l’organització a Catalunya en l’actual conjuntura política.

En el marc general, el moment polític actual és relativament similar al que ens trobàvem a finals d’estiu. Poc a poc van agafant forma els debats sobre la reforma laboral, els detalls de la qual es preveu siguin descoberts cap a finals del present any, tot i que el fons ja ha sigut àmpliament assenyalat pel govern de coalició socialdemòcrata; adaptar les relacions laborals a les necessitats del capitalisme contemporani, la qual cosa passarà inevitablement per un increment de flexibilitat externa i interna.

Per la seva banda, el govern de la Generalitat està immers en el procés d’aprovació dels pressupostos. Malgrat la intenció del govern de pactar aquests pressupostos amb la CUP, la negativa dels darrers ha forçat a un replantejament de la tàctica parlamentaria d’ERC. Així doncs, les negociacions entre En Comú Podem i ERC han cristal·litzat en el compromís per part d’ERC d’aprovar els pressupostos del govern espanyol i del govern municipal de Barcelona, a canvi de que ECP donés suport als pressupostos en aquesta primera ronda, tal i com finalment ha succeït. Amb aquesta jugada es ratifica el que ja analitzàvem anteriorment, el canvi de la correlació de forces en les files independentistes i la major preponderància dels sectors més autonomistes. Per la seva part, la CUP ja ha expressat que l’esmena a la totalitat que va presentar fa escassos dies no impediria que es sumessin a les negociacions, tal i com reclamava Junts, en les properes setmanes. Una vegada més, els interessos de la classe obrera queden apartats del debat, mostrant com les lògiques parlamentaries responen a les necessitats de les diferents formacions polítiques per mantenir la seva àrea d’influència entre determinats sectors de la població.

En el marc estudiantil, durant els propers mesos el govern espanyol pretén aprovar la llei de la FP i la LOSU, que juntament amb la ja aprovada LOMLOE pretenen adaptar el sistema educatiu a les necessitats del capitalisme contemporani, flexibilitzant el model curricular, fent palpable la pressió del mercat de treball, i regularitzant l’explotació amb la formació dual. Serà doncs primordial mantenir una posició de batalla i confrontació constant contra les reformes del sistema educatiu impulsades pel govern espanyol i rebudes de bon grat per la Generalitat, que legisla en la mateix línia, com ja es va veure amb l’ordenança sobre els estudis de FP.

Davant dels atacs contra la nostra classe, preparem l’ofensiva, triem el necessari!

Comitè Nacional dels Col·lectius de Joves Comunistes de Catalunya